21 Şubat 2013 Perşembe

Ozan Ceyhun'la Yuvarlak Masa Toplantısı


Dün danışmanı olduğum Girne Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü (GAÜSBUİK) Türk kökenli Alman siyasetçi Ozan Ceyhun’u 2 saatlik bir yuvarlak masa toplantısında ağırladı. Ozan Ceyhun daha önce Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapmış ve Almanya’da SPD ve Yeşiller Partisi bünyesinde siyasette etkin olmuş sosyal demokrat olarak bilinen bir isim. Ceyhun ayrıca ünlü yazarımız Demirtaş Ceyhun’un oğlu olarak da biliniyor. Kısa süre öncesine kadar Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün danışmanı olan Ozan Ceyhun, şimdilerde Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın fahri danışmanlığı görevini üstlenmiş ve Türkiye’de çeşitli belediyelere AB projeleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Kulüp yönetiminden 11 öğrencimle beraber sayın Ceyhun’a yönelttiğimiz sorulardan aldığımız cevapların satırbaşlarını sizinle paylaşmak isterim.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendiren Ozan Ceyhun, Avrupa Birliği’ni gözümüzde büyütmememiz gerektiğini, ancak AB’nin hala Türkiye’ye demokratik, ekonomik ve hayat standartları anlamında çok önemli kazanımlar sağlayabilecek önemli bir medeniyet projesi olduğunu söyleyerek Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin hayal olmadığını ve 2023 dolaylarında gerçekleşebileceğini belirtti. Türkiye’den KKTC’ye su ve elektriğin sağlanması, Güney Kıbrıs’ta da doğal gazın bulunması nedeniyle adanın her iki yakasında da işbirliğinin büyük kazanımlar doğurabileceği bir ortamın oluşmaya başladığına dikkat çeken Ceyhun, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde Başkan seçilmesi beklenen Nikos Anastiasidis’in Gazprom ve Rusya’ya yakın olduğunu belirterek enerji alanında atılacak adımların adanın geleceği açısından belirleyici rol oynayabileceğini ifade etti.

Türkiye siyasetinde son dönemde yaşanan süreçleri demokratik normalleşme olarak değerlendiren ancak demokrasiye geçiş sürecinde yaşanan bazı olumsuzluklara işaret eden Ceyhun, Türkiye’nin kendi kimliği ve modeliyle de AB’de yer alabileceğini ve Avrupa’da dinin rolünün Türkiye’den az olmadığını iddia etti. Avrupa’da nüfusu ve eğitim/kariyer seviyesi giderek yükselen Türklerin ekonomik ve siyasal yaşamda da çok daha iyi noktalara gelmeye başladığını belirten Ceyhun, Türkiye’nin bu kişilerle daha yakından ilgilenmesi durumunda Avrupa siyasetindeki ağırlığını da arttırabileceğine dikkat çekti. CHP’nin artık sosyal demokrat ya da Kemalist çizgisini netleştirip buna göre siyaset üretmesi gerektiğini belirten Ceyhun, partiyi şu anki haliyle bir iktidar alternatifi olarak göremediğini söyleyerek Türkiye’de siyasetin ve dengelerin son dönemde büyük ölçüde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde olduğunu belirtti. Ceyhun PKK ile silah bırakma müzakerelerine tam destek vererek, Kürt sorunu ve PKK teröründen kurtulmuş bir Türkiye’nin çok daha güçlü ve başarılı olacağına inanandığını söyledi. Ceyhun son olarak Almanya ve genel olarak Avrupa’da siyasal hedeflerini gerçekleştirdiğini ve bundan sonra teklif gelir ve koşullar uygun olursa Türkiye’de bir siyasal kariyeri olabileceğini belirtti.

Dr. Ozan ÖRMECİ 


Hiç yorum yok: