Asya'nın en önemli ülkelerinden ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Japonya'da, 49. dönem Temsilciler Meclisi'ni belirlemek üzere dün (31 Ekim 2021) yapılan olağan genel seçimden, neredeyse her zaman olduğu gibi, bu ülkenin köklü partisi LDP (Japonya Liberal Demokrat Partisi) birinci parti olarak çıktı. Böylelikle, kısa bir süre önce partisinin başına geçen Fumio Kishida (Kishida Fumio), ülkesinde Başbakanlık koltuğuna oturmaya hak kazandı. Bu yazıda, 2021 Japonya genel seçimlerini kısaca değerlendireceğim.
Seçim sonuçları (The Japan Times)
Modernizm ile geleneklerin iç içe geçtiği bir ülke olan Japonya'da, İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan modern siyasal düzen, çeşitli sebeplerle neredeyse her zaman LDP'nin kazandığı farklı bir sisteme dayanıyor. Siyaset Bilimi literatüründe "hâkim parti sistemi" veya "kartel parti sistemi" adı verilen bu sistemde, bürokrasi ve iş dünyası ile yakın bağlar geliştirmeyi başaran LDP, birkaç istisna dışında her zaman hâkimiyetini korumayı başarmıştır. Öyle ki, 1950'lerden beri kesintisiz devam eden LDP'li Başbakan geleneği, 1993-1996 ve 2009-2012 gibi istisna iki dönem haricinde, günümüzde de sürmektedir. Seçime Natsuo Yamaguchi liderliğindeki Budist dini hareketi Soka Gakkai'nin partileşmesinden ortaya çıkan Komeito Partisi ile birlikte giren yeni lideri Kishida Fumio önderliğindeki LDP, 465 sandalyeli Temsilciler Meclisi-Şuugiin'de tek parti iktidarı için gerekli olan 233'yi rahat aşarak, kendi başına 259-261, Komeito ile birlikte ise 291-293 civarında bir çoğunluğa ulaşmayı başardı. 32 sandalye kazanması beklenen LDP'nin ortağı Komeito dışında, muhalefet partileri ise beklenen başarıyı gösteremedi. Yukio Edano liderliğindeki merkez sol çizgideki Japonya Anayasal Demokratik Partisi (Rikken-minshutō-CDP) 96, Ichirō Matsui ve Toranosuke Katayama liderliğindeki sağ çizgideki Japon Yenilik Partisi (Nippon Ishin no Kai) 41, Yuichiro Tamaki genel başkanlığındaki merkez çizgideki Halk İçin Demokrasi Partisi (Kokumin Minshu-tō) 11 ve Kazuo Shii önderliğindeki Japon Komünist Partisi (JCP) 10 milletvekilliği kazandılar.
Böylelikle, yeni LDP lideri Fumio Kishida ilk ciddi zorlu virajında başarılı bir sınav verirken, Japonya'da iktidar da yine LDP'nin kontrolünde kalmaya devam etti. Bu da, Şinzo Abe sonrasında lider krizine girmesi beklenen ve bir süre Suga Yoşihide liderliğinde kalan LDP'nin Kishida Fumio liderliğinde kısa sürede toparlandığının anlaşılması adına önemli bir gelişme olarak not edilmeli. Japonya'nın yeni Başbakanı'nın gündeminde ise Covid-19 pandemisiyle mücadele, ekonomik büyümenin sürdürülmesi ve ABD ve Çin'le ilişkiler gibi konular olacaktır.
Doç. Dr. Ozan ÖRMECİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder