Bugün Japonya'da yapılan genel seçimler sonrasında oluşan tablo hakkında kesinleşmemiş sonuçlar gelmeye başladı. NHK World'den gelen ilk haberlere göre katılımın yüzde 50′nin altında olduğu seçimi beklenildiği üzere ülkenin köklü partisi Liberal Demokrat Parti (LDP) kazandı. Shinzo Abe liderliğindeki partinin 480 kişilik Temsilciler Meclisi'nde 275-310 arası bir sayıyla çoğunluk sağlayacağı öngörülüyor. Büyük bir hezimete uğrayan Yoshihiko Noda liderliğindeki Japon Demokrat Partisi DPJ'nin ancak 55-77 arasında bir temsilci sayısına ulaşması bekleniyor. Natsuo Yamaguchi liderliğindeki Budist dini grup Sōka Gakkai'nin desteklediği merkez sağ Yeni Komeito Partisi'nin (NKP) 27-35 arası temsilci çıkaracağı ve LDP'nin koalisyon ortağı olacağı tahmin ediliyor. NKP koalisyonuyla 320 temsilciye ulaşabilecek LDP hükümeti böylelikle üst meclis olan Danışmanlar Meclisi'nin vetosuna takılmadan yasa yapabilecek. Shintaro Ishihara liderliğindeki Japon Restorasyon Partisi'nin de seçimde 50 temsilci çıkarması bekleniyor.
Bugün Facebook üzerinden görüştüğüm Japon siyaset bilimci Dr. Masamichi Iwasaka seçim sonuçlarını dört maddede şöyle değerlendirdi;
1-) Seçim sonuçları DPJ için tam anlamıyla bir cezalandırmadır. Hükümetin Fukuşima faciası ve ekonomik durgunluk sonrasında gösterdiği performans Japon seçmenlerince beğenilmemiş ve bu da hükümetin sonunu hazırlamıştır. Ayrıca DPJ manifestosunda yazan birçok politikayı hayata geçiremediği için seçmenlerden ilgi görmemiştir.
2-) Henüz oylama bitmese de, seçimlere katılım yüzde 50′nin altında gözüküyor. Bu da daha çok hükümetin değişmesini isteyen LDP seçmenlerinin oy kullandığını gösteriyor. DPJ ve LDP arasında fazla fark olmadığını düşünen siyasete ilgisiz önemli bir insan grubu ise seçimlerde oy kullanmadı.
3-) Uzun yıllar iktidarda kalan LDP'nin seçmenleri ve kendisini destekleyen sosyal grupları mobilize etmekteki gücü bu seçimde bir kez daha görüldü.
4-) LDP lideri Shinzo Abe'nin son dönemde yaptığı milliyetçi-sağcı açıklamaların seçim zaferinde fazla etkili olduğunu zannetmiyorum. Hatta bu eğilim seçmenlerce fazla bilinmiyordu bile. Daha çok DPJ'nin başarısızlığı ve LDP'nin geleneksel gücü etkili oldu diye düşünüyorum.
Dr. Ozan ÖRMECİ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder