Sayfalar

12 Ekim 2012 Cuma

GAÜ Açılış Töreninde Kıbrıs Sorunu Tartışıldı

 
Bugün yeni çalışmaya başladığım Girne Amerikan Üniversitesi’nde 2012-2013 akademik yılı için düzenlenen açılış törenine ve kokteyline katıldım. Güzel bir atmosferde gerçekleşen töreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Dr. Derviş Eroğlu, KKTC Dış İşleri Bakanı Sayın Hüseyin Özgürgün, Girne Belediye Başkanı Sayın Sümer Aygın ve bazı KKTC milletvekilleri de katılım göstererek onurlandırdılar. Törende GAÜ Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Öner ve GAÜ Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akpınar üniversitenin gelişimini anlatan güzel ve bilgilendirici konuşmalar yaptılar. Ben ise daha çok siyasi gündem oluşturacağını düşündüğüm Sayın Eroğlu ve Sayın Özgürgün’ün konuşmaları hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
 
Yaklaşık 20-25 dakika kadar izleyicilere hitap eden KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üniversite yasasını 1980’lerde geçiren bir siyasetçi olarak tüm adadaki ilk üniversite olan Girne Amerikan Üniversitesi’nin geçirdiği atılım sürecini hayranlıkla izlediğini belirttikten sonra sözü Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile yapılan müzakerelere ve Kıbrıs sorununa getirdi. 1968’den beri adada müzakerelerin devam ettiğini ancak Rumların tavizsiz ve ısrarcı tutumları nedeniyle asla çözüme yaklaşılamadığını belirten Eroğlu, bir sonraki seçimlerde aday olmayacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas’ın da görüşmelerde uzlaşmaya yanaşmadığını ve bu nedenle görüşmelerin çözüme ulaşması konusunda umutsuz olduğunu dile getirdi. “Yalnızca almak sadece Allah’a mahsustur” diyerek Hristofyas ve Rum kesiminin müzakerelerdeki tutumunu eleştiren Eroğlu, Hristofyas’ın yerine Cumhurbaşkanı olmasına kesin gözüyle bakılan DİSİ Genel Başkanı Nikos Anastiasidis’in müzakerelerde Hristofyas’tan bile daha sert pozisyon alabileceğine dikkat çekerek, sürece yönelik olumsuz görüşlerini ifade etti. Hakikaten diğer partilerin de katılımıyla yüzde 75 destek alınmadan asla Kıbrıs sorununda yeni bir öneride bulunulmayacağını dile getiren Anastiasidis’in sözleri gelecek açısından karamsar bir hava yaratacak cinsten.
 
Sayın Eroğlu’ndan sonra sahneye çıkan KKTC’nin genç ve karizmatik Dış İşleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs sorununun tarihsel gelişimi hakkında kısa ancak bilgilendirici bir ders verdi. Kıbrıs davasının yaşanan bunca tatsız olay ve acıya rağmen Türkiye ve Kıbrıs’taki Türk gençleri tarafından yeterince sahiplenilmediğine dikkat çeken Özgürgün, dünyadaki yaygın kanının aksine Lefkoşa’nın 1974’teki Kıbrıs Barış Harekatı ile bölünmediğini ve 1960’lardan beri bölünmüş olduğunu söyledi. Özgürgün Türk askerinin adadaki konumunun da ilk günden başlayarak barışı korumak olduğuna dikkat çekti.
 
Girne Amerikan Üniversitesi dans ekibinin şovu sonrası tören sona erdi ve kokteyle geçildi. İlerleyen haftalarda Kıbrıs sorunu hakkında yaptığım mülakat, gözlem ve analizleri bu köşeden okumaya devam edeceksiniz.

 

Dr. Ozan Örmeci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder